Geschiedenis

Honig

Het Honigcomplex in Nijmegen is al ruim een eeuw een begrip in Nijmegen.  In 1914 start de geschiedenis van het bedrijf in Nijmegen. Toen kocht Honig de fabriek van haar grootste concurrent die in Nijmegen stond. In Nijmegen produceerde het bedrijf tarwezetmeel. Hierdoor kon Honig soepen gaan maken en later ook vermicelli. De nieuwe vestiging kreeg in 1914 de naam N.V. Stijfselfabriek Hollandia. Later werd de zetmeelfabriek ‘Latenstein’ en de voedingsfabriek ‘Honig’.
Tegenwoordig is Honig in Nederland actief met droge soepen, mixen, pasta, familiegerechten en bakproducten. Door de jaren heen is Honig een van de bedrijven geweest die de eetgewoonten van de Nederlander heeft veranderd. In 2001 is het bedrijf overgenomen door Heinz. Dit bedrijf is in Nijmegen gebleven en heeft in april haar Innovation Centre op een andere plek in Nijmegen, de Nieuwe Dukenburgseweg, gestart.
De hoge silo met het beeldmerk van Honig erop is al lang beeldbepalend in Nijmegen West. En ook de bouillon- en Brintageur zijn onlosmakelijk verbonden met het fabriekscomplex. In 2012 stopte de productie.

Waalfront en Archeologie

De plek van het Waalfront en het Honigcomplex is al langer populair. Op de plek waar nu onder andere het Honigcomplex staat, stond vroeger een grote Romeinse Stad: Ulpia Noviomagus. Met een haven en een badhuis, waar het huidige Dutch Bicycle Centre nu huist: https://www.youtube.com/watch?v=PgYlyRdW6ys
Vlakbij de Honig verwachtten archeologen een tempelcomplex te vinden. In het voorjaar van 2014 waren er opgravingen waarbij het publiek mocht meegraven. Daar is enthousiast gebruik van gemaakt en er zijn veel Romeinse scherven en kleine spullen gevonden. Helaas geen tempelcomplex.

 
 

Het Honigcomplex

De voormalige Honigfabriek is tot 2022 dé hotspot in Nijmegen. Het karakteristieke complex ligt in het westen van de stad en is goed bereikbaar. Je kunt er heerlijk eten en drinken, sporten, winkelen, muziek maken en (veel) meer. Je vindt er kunst, cultuur en er worden wekelijks kleine en grote evenementen georganiseerd. Het Honigcomplex is het grootste complex in het Waalfront en beslaat 33.000 vierkante meter. In de folder lees je wat achtergrondinformatie over het Honigcomplex en zie je waar op het complex de 130! ondernemers zich hebben gevestigd.

Benieuwd welke evenementen plaatsvinden op het Honigcomplex? Volg dan onze Facebookpagina. Daarnaast hebben de ondernemers op het complex  een eigen Facebookpagina. Ook die zijn interessant om te volgen.

 
 
De toekomst van het Honigcomplex?  Tot 2022 hebben we i.i.g. de zekerheid dat we blijven, dat is afgesproken, maar de gemeente ziet in dat de Honig niet meer weg te denken is uit Nijmegen.